ALIMENTATIA IN SARCINA

Ce mananc cand sunt gravida?

luni, 25 mai 2009

Alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul gravidei

*material preluat de pe http://copilasii.forumotion.com

Alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul gravidei


Alimentatia femeii insarcinate trebuie sa fie cat mai naturala si variata.
Astfel vei fi sigura ca te hranesti corect si sanatos si nici nu vei lua foarte mult in greutate. Iata cateva alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul gravidei:

Paine neagra sau integrala
Contine fibre si carbohidrati de calitate care-ti vor asigura energia de care ai nevoie. Exista paine sau cereale integrale imbogatite cu fier, calciu si acid folic.

Pastele fainoase si orezul brun
Contin fibre si carbohidrati de calitate.

Fructele
Fie ca sunt proaspete, conservate sau uscate: stafide, caise, prune contin fibre si multe vitamine (inclusiv vitamina C), minerale si
antioxidanti.

Produsele lactate
Branza, laptele, iaurtul contin mult calciu, proteine si unele vitamine. Pot contine insa multe lipide, de aceea ar fi bine sa cumperi variantele degresate sau partial degresate. Evita branzeturile moi, din lapte nepasteurizat si laptele nefiert sau nepasteurizat, intrucat pot transmite listerioza si toxoplasmoza.

Legumele si vegetalele cu frunze verzi
Sunt bogate in vitamina C, fibre si acid folic. Spala bine fructele si legumele inainte de a le consuma, altfel risti sa te infectezi cu toxoplasma.

Cartofii
Iti asigura energie de lunga durata (constituie o sursa importanta de carbohidrati) si contin fibre, putin fier, calciu, vitamina C si vitamine din grupul B.

Carnea rosie, macra, si carnea de pasare
Sunt bogate in proteine, fier, plus cateva vitamine si minerale. Ai grija sa fie bine patrunsa, intrucat exista riscul transmiterii toxoplasmozei, listeriozei si salmonelozei.

Pestele
Este la randul lui o sursa importanta de proteine, este bogat in fier si sarac in grasimi. Mananca cat de mult peste alb, plus doua portii pe saptamana de ton, sardine sau macrou. Nu manca peste insuficient preparat termic, pentru ca prezinta risc de salmoneloza.

Legume boabe
Sunt bogate in fibre si proteine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu