ALIMENTATIA IN SARCINA

Ce mananc cand sunt gravida?

luni, 25 mai 2009

Alimente interzise in timpul sarcinii

*material preluat de pe http://copilasii.forumotion.com

Alimente interzise in timpul sarcinii


"Ce e toxic pentru mine? Dar pentru copilul pe care il port?" Asemenea intrebari sunt normale. Si, dupa cum arata tabelul urmator, pe deplin justificate.
Exista o lista lunga de alimente care sunt inofensive pentru tine in orice alt moment al vietii tale, dar care iti pot face serioase probleme acum.
Si altele, precum carnea cruda sau preparata insuficient, de care e bine sa te feresti nu numai in timpul sarcinii.

Legume crude. Prudenta
Daca provin din gradini, solul poate contine oua si larve de paraziti raspandite de caini si pisici, inclusiv toxoplasmoza. Le speli foarte bine cu apa calda si buretele, de mai multe ori.

Fructe proaspete. Prudenta
Acelasi risc de a te imbolnavi de toxoplasmoza. Igiena este foarte importanta. Nu manca niciodata fructe nespalate.

Peste oceanic. Prudenta
Anumiti pesti oceanici (peste-spada, rechin, calcan, hering, ton) pot fi contaminati cu mercur, din cauza poluarii. Consuma cu moderatie. De doua ori pe saptamana, poti manca ton conservat, in suc propriu.

Ficat. Moderatie
Ficatul este o sursa bogata in vitamina A, iar excesul, mai ales in primul trimestru de sarcina, poate determina malformatii ale fatului. Consuma ficat o data pe saptamana, bine preparat (nu in sange!).

Icre, sushi. Interzis
Pestele crud se poate strica rapid, mai ales vara. La fel si icrele.

Oua fierte moi. Interzis
Risc mare de salmoneloza. Consuma numai oua fierte tari (7 minute de fierbere). Spala bine cu apa clocotita vesela venita in contact cu oul crud.

Maioneza. Interzis
Risc mare de salmoneloza. Prepara maioneza din galbenus de ou fiert sau foloseste maioneza din comert (este pasteurizata).

Lapte nefiert. Interzis
Pe langa riscul mare de toxoplasmoza, mai exista unul, deloc de neglijat: te poti imbolnavi de TBC ganglionar. Fierbe bine laptele sau consuma lapte si produse din lapte pasteurizat.

Fripturi in sange. Interzis
Risc de toxoplasmoza, salmoneloza sau infectii cu bacteria E.coli. Manevreaza carnea cruda cu grija, spala toata vesela folosita cu apa clocotita si gateste bine carnea.

Mici. Prudenta
Cum micii sunt adesea numai pe jumatate facuti, au aceleasi riscuri ca si carnea cruda. In plus, carnea de mici se altereaza rapid. Daca poftesti, cumpara carne din supermarket si pregateste-i tu, acasa.

Sare. Moderatie
Iti suprasoliciti rinichii si accentuezi retentia de lichide. Obisnuieste-te sa dai gust mancarurilor cu plante aromatice.

Dulciuri concentrate. Moderatie
Poftesti si esti tentata de fiecare cofetarie iesita in cale. Nu uita ca poti face o forma usoara de diabet de sarcina. Mananca mai multe fructe proaspete sau uscate si consuma dulciuri o singura data pe zi, in limita a doua tablete de ciocolata cu lapte.

Alune. Prudenta
Exista suspiciunea ca una dintre cauzele cresterii numarului de persoane alergice este faptul ca femeia gravida consuma alune si sensibilizeaza astfel fatul. Poti manca in relativa siguranta nuci sau migdale.

Cafea, ceai negru sau verde. Moderatie
In cantitate mare, cofeina este considerata responsabila pentru pierderile de sarcina. Limiteaza-te la doua cesti slabe pe zi.

Bauturi tip "diet" sau "light". Prudenta
Inca nu s-a stabilit efectul indulcitorilor asupra sarcinii si dezvoltarii fatului. O varianta mai potrivita: sucurile "naturale" din comert, diluate. Contin zahar, este adevarat, dar si putina vitamina C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu